fredag 20 september 2013

Uttrycket Svennebanan

Jag skrev i min presentation att uttrycket svennebanan inte används oreflekterat och kanske är det nu på sin plats att problematisera begreppet innan bloggen snart går ner i viloläge under vintern. Men vad representerar då begreppet svennebanan? Om man kollar på Slangopedia.se står det så här:
En vidare påbyggnad av "svenne", med lite mer betoning på att denne/dessa helylle, präktiga, tråkiga, medelmåttiga och trångtänkta typ av personligheter med anknytning till Sverige också är förbannat töntiga.

Men om man sen googlar begreppet ser man att det används på en mängd olika sätt. Någon uppfattar det ungefär som ordet white trash, här i bemärkelsen lägre samhällsklass utan utbildning, dålig ekonomi etc. Andra associerar svennebanan med ”chartersemester och bli asfull, finlandsfärja, pommes och bea..” som någon skrev i ett forum.

Promoe har skrivit en låt som heter just Svennebanan och som jag egentligen hade tänkt länka till. Men då hans syn av svennebanan ligger långt ifrån hur jag använder ordet kommer jag inte att göra det. Blir ni ändå nyfikna och inte har sett videon, och/eller vill fördjupa er i texten, kolla här:
 

Enligt Wikipedia.org skrevs låten av "helnykteristen Promoe efter en semester i Thailand, som en reaktion på medelsvenssons törst efter alkohol och i allmänhet tarvliga beteende." För mig är den här låten patetisk. Eller kanske snarare låtens innehåll. Den är smart skriven, provocerande tillika fyndig, men i kombination med videon blir jag mest beklämd. Åsikterna om låten är många. Vissa menar att Promoe befäster arbetarklassens dåliga attribut medan Promoe själv verkar anse att det inte är arbetarklassen, utan snarare en dålig majoritetskultur han lyfter fram.
Hur det än är med det: Det här är inte Svennebanan för mig. Kanske är det en generationsfråga? Inte för att jag är lastgammal själv men min uppfattning är, efter att ha googlat runt angående begreppet, att det främst är den yngre generationen som tycker att svennebanan har en klar negativ klang och att det handlar om fyllehundar och sviniga människor i största allmänhet.

I en radiodokumentär som heter Svennebanan – om att vara normal eller inte problematiserar Anneli Abrahamsson begreppet normalitet. Hon åker bland annat till Ullared, det hon kallar normalitetens Mekka. Länken till dokumentären finns här:
I programmet, som inte handlar om fyllesvin eller respektlösa människor, sägs det bland annat att uttrycket svennebanan är ett hippare uttryck för, och som i princip ersatt, begreppet medelsvensson. Där nämns också en outtalad praxis om en kärnfamilj. Och det är väl här någonstans jag börjar känna igen mig.
Jag är gift, har två barn, två bilar, haft två sommarstugor och hund och katt. Jag är högskoleutbildad, fast anställd inom skolvärldens privata sektor och precis så där ”lagom” som svennebananuttrycket är för mig. Jag åker inte på Finlandsfärjor för att supa, har aldrig varit i Thailand, åker sällan på charterresor och det var väldigt länge sen jag var riktigt full. Jag försöker vinnlägga mig om att uppföra mig, visa hänsyn och respektera alla människor oavsett bakgrund eller åsikter. Jag köpte hellre en lägenhet i soliga Spanien istället för att brottas med grizzlybjörnar i Alaska, åka på tornadojakt i USA eller på rundtur i Tjernobyl och jag äter hellre tapas i Torrevieja än stekta insekter i Afrika.
 
Och det är svennebanan för mig.
 

4 kommentarer:

 1. Hej Hanna!
  Intressant om uttrycket. Jag måste säga att jag har aldrig gillat det även om jag hört det ganska lite. Fattar inte vad det står för och när jag hört det så har jag känt det negativt :)
  Men jag är ju av äldre årgång och inte så bevandrad i nya intryck och det begränsas ju även av att bo Spansklandet. Ett eget ord för Spanien som jag inte fattar vad jag fick i från :-D OK, ha det så bra! Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innebörden av ord och uttryck är ju högst personliga, det var därför jag kände att jag behövde skriva vad det betyder för mig!! Men jag tyckte också att det var intressant att läsa på om det! Spansklandet låter bra, tycker jag!

   Radera
 2. Spännande att hör mer on just uttrycket "Svenne Banan"
  (Svennebanan) Har inte tidigare reflekterat så ycket över det, utan mest tänkt att det är något som skulle vara "typiskt svenskt" och vad nu det är...
  Inser att jag nog inte riktigt faller inom ramen; har bott och arbetat i Peking i nästan fyra år, bott och arbetat periodvis i Thailand, rest jorden runt,vistats mycket i Asien, bott i N.Y. Spanien och Mallorca besökte jag 1960 för första gången och då var jag tio år.Och många resor till Spanien och öarna har det blivit efter det. Jag bor i Stockholms innerstad, Söder, men tillbringar gärna tid i Torre, men det hindrar mig inte från att vilja se och uppleva mer av världen. Än har jag tid, ork och möjlighet.
  Kanske är jag en utökad Svenne Banan?
  Ha det gott och vi ses kanske i Torre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter inte jättemycket Svennebanan det där.. Låter kul, dock!! Detsamma, ja vem vet?

   Radera