fredag 23 juni 2017

Toledo

Efter en fantastisk frukostbuffé på hotellet åkte vi åter in mot medeltidsstaden Toledo, som också sedan 1986 är upptagen på UNESCOs världsarvslista, och det är inte svårt att förstå varför. Det är verkligen en häftig stad! Vi började med att åka upp till utsiktsplatsen och beundrade den gamla staden på håll och den ser verkligen ut som en stad från sagornas värld.


När vi åkt in i de gamla delarna och hittat en parkeringsplats och besökt trettonartonhundra kniv- och svärdaffärer var det dags för dagens första museum - Alcatraz! Ett imponerande stort museum som egentligen är en återuppbyggd fästning och som vid tillfället hade gratis inträde eftersom några av utställningarna var avstängda. Men eftersom museet är hur stort som helst räckte det mer än väl. Utställningarna innehöll mycket blod och mord - något som passade väl in i Toledos historia och som intresserade övrig familj. Dock var det lite hemskt när man såg rustningarna, framförallt barnrustningarna (nedan till vänster), och såg kulhålen..  Vill man ändå se något positivt i det hela så recyclade man redan då - rustningarna återanvändes, död efter död efter.. död.. Efter en oinspirerande lunch på McDonalds började vi gå genom de trånga gränderna bortåt mot ett annat museum vi läst om. Varför vi åt på McDonalds när man kan äta tapas? Enkelt. Det var 42 grader varmt ute och då går man dit det är bäst AC.

Dagens nästa museum var Museo el Greco, ett museum som är en hyllning till denne grekiskfödda konstnär men som spenderade större delen av sitt liv i Toledo. Museet består dels av hans hem men också en nybyggd del där hans konst hänger. Inget ställe man stannar på jättelänge, men det var kul och intressant att se. 


Dagens tredje museum, var egentligen inget museum, det var en filmvisning på 20 minuter om Toledos historia. Det var ett par som själva gjort filmen och som hyrde lokal och arrangerade visningarna. Man betalade typ 3 euro pp och det var det värt! Mannen som pratade på filmen pratade dock i typ ljusets hastighet så mängden information man fick på 20 minuter motsvarar den sammanlagda mängden kunskap som återfinns i Kungliga Biblioteket hemma i Stockholm. Isch. 
Skämt åsido - bortsett från att han pratade sjuuukt fort och att man verkligen fick spetsa öronen fick man följa med kameran in i mängder av vackra gränder och till platser som man inte skulle hinna se ens om man spenderade en månad i Toledo. Staden är också känd för att både muslimer, judar och kristna länge levde tillsammans i fred, något som förklarades och filmatiserades i filmen och man fick en bra överblick vad som sen hände och ända fram tills idag. 

Efter detta var det dags att under inmundigandet av en god glass i skuggan sammanfatta dagens alla intryck och börja röra oss vidare mot Madrid, barnen nu lyckliga ägare till varsin kniv, Made in Toledo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar