tisdag 27 januari 2015

Det här med uthyrning


Det här med uthyrning verkar vara något som engagerar många, i alla fall om man läser på Spanienforum. Jag skrev ett inlägg där som jag tänker att det är läge att fördjupa. Jag vill dock poängtera att min mening med detta inte är att moralisera över hur andra gör/tänker utan att beskriva hur vi har resonerat och varför.

Redan innan vi köpte lägenheten hörde vi "rykten" om att staten skulle ta tag i den olagliga uthyrningen då Spaniens hotellnäring hotades av detta. Vi läste också att det fanns motioner med olika förslag om hur man skulle komma till rätta med problemet och vi hörde att man börjat kräva in olika slags certifikat för att få hyra ut. När vi köpte var det ett energicertifikat som var i ropet och nu är det nya regler igen sen den 1 januari - 15.


Hur som helst: För att vara lite förutseende så kontaktade vi Mas Amigos för ev förmedling redan innan vi hade köpt lägenheten. Det visade sig dock att de inte kunde ta emot fler objekt för uthyrning så vi sökte oss vidare och hamnade hos Zariko, ett finskt mäklarföretag som verkade vara väletablerat i Torrevieja med omnjed. Lite om vårt möte med Zariko kan ni läsa om i ett tidigare inlägg.


Det mesta har funkat bra för oss med dem. Det finns saker som har fungerat mindre bra som tex kommunikationen. Det är inte alltid vi får fakturan från dem, alltså redovisning över intäkter och vad de dragit av i kommission. Ibland har vi haft intressenter till lägenheten som tappat intresset och hittat annat boende för att de helt enkelt inte får kontakt med Zariko inom rimlig tid. Men samtidigt så flyter själva uthyrningen. Vad vi vet i alla fall. Vi har i alla fall inte fått något klagomål eller hört något om strul med nycklar, tillgänglighet eller liknande. Så funkar gör det ju på något sätt.

Sen kan man ju tänka lite olika kring att hyra ut sin bostad. Vissa hyr ut svart och bryr sig inte om eventuella granskningar. Vissa hyr ut svart men oroar sig för att bli upptäckta, anmälda etc. Vissa hyr inte ut alls... Det finns otaliga sätt att göra på men som sagt så har vi, främst av moraliska skäl, från början tänkt att vi ska göra allting by the book. Vi har väl känt som så att om vi hade möjlighet att utnyttja den ekonomiska krisen till vår fördel och köpa en semesterbostad där så kan man väl göra rätt för sig i den mån man kan? Att betala sina skatter och redovisa sin uthyrning är ett sätt men sen försöker vi också i möjligaste mån använda oss av spanska hantverkare/tjänster för att på så sätt gynna dessa.

Fördelen med detta förfarande är att man slipper oroa sig för en eventuell upptäckt och dryga böter. En annan fördel är att det känns tryggt att hyra ut, eftersom det går via en förmedling. Det är aldrig någon som ringer oss och klagar och om något går sönder/ händer i lägenheten.. ja då behöver vi inte ta diskussionen eller åtgärda det. Vi behöver heller inte känna tacksamhetsskuld till någon snäll granne som förmedlar nycklar, och vi behöver heller inte förlita på oss att den vi betalar svart för att öppna/ta hand om lägenheten och städa gör ett bra jobb. Allt det där är Zarikos huvudbry.

Och sen är det ju som den gamla klyschan säger: Ett gott samvete är den bästa huvudkudden..
Fast å andra sidan gör min supersköna, memoryskum-IKEA-kudde ett bra jobb där också.
1 kommentar:

  1. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

    SvaraRadera